Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

otrdiena, 2015. gada 14. jūlijs

Sezonas atklāšana Babītē | Tailwalk

Nav noslēpums, ka Babītes ezers ir viens no maniem TOP 3 noteikti. Līdz ar ko, sakarā ar Latvijas Čempionāta noslēgumu, varu sākt pievērsties ne-sporta copei :) Svētdien sataisījāmies atklāt sezonu Babītes ezerā. Pēc prognozēm laiks izskatījās tīri labs, tskaitot spēcīgo vēju, kas brāzmās tika solīts ap 10 m/s, bet pamatējš 7 m/s. Tas nav maz, bet toties dod cerības uz salīdzinoši labu copi. Izvēlējāmies braukt ar manu Suzumar, jo tomēr laivu nomas laivas man ne sevišķi. Starp citu, tiem, kas dodas iekarot Babīti - vēl līdz 31. jūlijam ir spēkā Gātes sezonas liegums, tā ka no Spuņņupes pa labi braukt tālu nevajadzētu :) Katrā ziņā bojas ezerā ir. Iepeldot ezerā, tapa skaidrs ka sinoptiķi nav melojuši un klajumos, vējš labi ieskrienas. Ar vienu enkuru bija salīdzinoši grūti. Tomēr kā jau minēju, šāds laiks ir ļoti labvēlīgs copei Babītē, un labi iespaido zivju aktivitāti. Pamatā strādājām tikai uz vobleriem, tviču. Virsminiekus šoreiz ar nodomu neņēmu līdzi, tāpat kā gumijas un rotiņus. Pēc pāris vietu maiņas pieteicās pirmās līdakas. Protams, kā parasti ļoti daudz zemmēru. Bet pa starpam arī mēra līdakas uzbruka mūsu vobleriem. Nekādas īpaši lielās nebija nedaudz pāri mēram. Starp citu ļoti daudz asaru. Tvičojot salīdzinoši palielas mailes - 120 mm, asari metās virsū makten nikni. Jau pēc copes izdarījām pāris secinājumus. Pirmkārt līdaka izteikti atradās lēpju malās, zem lēpēm. Metot vobleri tieši pie lēpēm, jau pēc pirmajiem pāris rāvieniem sekoja cope. Šādā pašā stilā mēģinot strādāt pie niedru malas - līdakas nebija. Otrkārt zivs bija aktīva, jo bieži varēja otrreiz noķert tās, kas norāvās, vai netrāpīja voblerim.
Treškārt strādāja stipri labāk vobleri no 90 līdz 110 mm. Lielākus līdakas jau ignorēja, un mazākus par 90 arī negribēja ņemt. Ceturtkārt - izteikti labāk strādāja suspenderi nekā peldošie. Lai arī ar praktiski vienādu iegrimi, tomēr lēnā šūpošanās un grimšana līdakai patika labāk. Pamatā vislabāk strādāja jau vecie karotāji - Pontoon21 Agarron 110SF-SR, Pontoon21 Shallow First 100SP-SR, Anre's Flesh Back 100SP. Pēc copes ezerā iebraucām patrenkāt Spuņņupes asarus - jāsaka arī tur viss ir kārtībā. Asari nav mega lieli bet gadās eksemplāri 20+ cm. Ja stipri iespringst tad var saganīt gana daudz tādus.
   Otrs brauciena mērķis bija testēt jaunos Tailwalk spiningus tieši tvičam domātos. Biju izvēlējies modeļus no Backhoo Rise basu spiningu sērijas un no Saltyshape Dash Bay Twitcher. Abi divi ir medium light, Bachoo Rise ar fast akciju, bet Bay Twitcher ar regular. Viens ir ar manu iecienītāko garumu 7'0 un otrs nedaudz garāks 7'3''. Jāsaka ka tieši mailēm līdz 90 mm abi spiningi man patika. Bay Twitcher 7'3'' tests nez kāpēc ir norādīts līdz 35 gramiem. Bet tas viennozīmīgi nav iespējams. Spinings ir ar ļoti labu blanku, lielisku akciju, bet 35 gramus iztvičot viņš nevar. To pat pasaka priekšā medum light jauda. Abi spiņi ir aprīkoti ar Fuji furnitūru, Backhoo ir ar vienkāršākiem K guide, bet Bay Twitcher jau ir KR gredzeni. Jāska ka metiena attālums ir ļoti labs. Mazie vobleri lido
Tailwalk Bay Twitcher
tā ka prieks. Abiem spiningiem ir ļoti patīkamas blankas, bet Bachoo blanka ir stingrāka. Tīri dēļ tā, ka spinings ir konstruēts basu copei. Bay turpretī ir orientēts uz citu zivju - mebaru ķeršanu.  Twitcher vēl ir izmantots jaunais Fuji TVS spoles turētājs, līdz ar ko kontakts ar blanku ir nepārtraukts. Tīri pēc izskata man viņi patīk, rokā sēž labi. Pēc izjūtam - lieliski. Ļoti labi var just sitienu uz vobleri, emociju pilna cope. Starp citu šie ir vieni no kandidātiem, kas varētu aizsūtīt pensijā manu Rizer :)
Otrs spinings, ko jau biju noskatījis, un godīgi sakot, ļoti gribēju nomēģināt ir Tailwalk Ajist TZ. Šis ir jauns modelis, kas jau saņēmis atzinību šī gada EFTTEX izstādē. Ajist ir mikrodžiga spiningu sērija. Skaidrs ja Japāņi viņu izmanto makreļu copei no krasta, bet mums tuvāks ir mikrodžigs. Tad nu lūk, es paņēmu Ajist TZ 73, ar testu līdz 10 gramiem. Spiningam ir ļoti smalka, jutīga blanka. Izmantota ir Fuji furnitūra - KR gredzeni ar titāna rāmjiem un torzīta iekšām. Fuji jaunā tipa spoles
Lieliskais Ajist TZ
turētāji - TVS. Šiem turētājiem sāni it kā ir vaļā, līdz ar ko sanāk ka roka visu laiku atrodas tieši uz spininga blankas. 73 modelis ir tubular ar ātro akciju. Bet viņš nav galīgi klasisks tubular - spinings ir nedaudz mīkstāks, it kā uz solid pusi. Tai pat laikā pietiekami stingrs lai labi piecirstu zivi, ne zandartu, un veiksmīgi izvilktu lomu. Sērijā ir vēl vairāki modeļi, tai skaitā viendaļīgie, kuriem ir solid spices. Tests manam ir līdz 10 gramiem. Arī šeit var runāt par pārāk augstu testu. Nedomāju ka šis spinings izstrādās labi tos 10 gramus. Domāju ka tas arī nemaz nav vajadzīgs. Tīri no dizaina - ļoti skaists spinings. Nostrādāts maksimāli labi, prieks tādu turēt rokās un copēt. Katrā ziņā ar so Ajist TZ es noteikti vēl pastrtādāšu. Mani interesē, kā spinings tiks galā ar smukiem jūras asariem 500+ gramu svarā.
   Īsāk sakot Babītes sezona man ir atklāta, noteikti tuvākajā laikā braukšu vēl. Lielu karstumu nesola, kas šim ezeram ir tieši tas, kas vajadzīgs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru