Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

svētdiena, 2014. gada 9. marts

Jaunā sezona - auklas

   Sezona tuvojas, tas mani ļoti pat priecē, tāpēc arī tiek finišēti visi pirkumi inventāra jomā, un pamazām sāku tīk jaunas auklas, nopucēt kātus un veikt citus sagatavošanās darbus. Tad lūk nolēmu uzmest pāris rindas, par inventāru, ko grasos izmantot šajā sezonā, attiecīgi arī čempionātā un citās sacensībās. Šoreiz sāksim ar auklām.
   Pamatā, protams, pītās auklas. Sen jau ir zināms, ka pītās auklas tomēr ir optimālākā izvēle gan džigam, gan tvičam. Turklāt mūsu mērķzivis ja tā var teikt, pieprasa izmantot šādas auklas. Bet šajā inventāra nozarē viss iet uz priekšu, un šobrīd nevar salīdzināt pirmās pītās auklas ar tām, kas šobrīd tiek tirgotas. Auklu ražošanā tiek izmantotas dažādas tehnoloģijas, dažādi materiāli, un šīs auklas ir domātas dažādiem mērķiem.
   Tvičs. Izmantošu divas auklas Varivas High Grade PE un Sunline Super Braid PE. Abas auklas #1.5
izmērā, pēc Japāņu standarta. Varivas esmu jau lietojis pēdējās pāris sezonas, un tviča vajadzībām manuprāt ļoti laba - neesmu saskāries ar kādām problēmām viņu lietojot. Sunline priekš manis ir jauna, bet domāju ka tvičam būs gana laba, sezonas laikā manīs. Jāatzīmē, ka abas šīs auklas ir budžeta klases, un no viņām nevajadzētu gaidīt nez kādu sniegumu. Kādu auklu izvēlēties tvičam? Pamatā noteikti 4 dzīslu pinumu, jo šādas auklas ir mazāk kaprīzas pret nolietojumu. Izvēlos salīdzinoši resnu diametru, galvenokārt tāpēc,
ka pārsvarā tvičoju seklajos ezeros, līdz ar ko auklai nākas izturēt dažādu zāļu vilkšanu laukā, dažādus zemūdens ķērājus. Ar šo auklas diametru es nebaidos veikt augstākminētās darbības. Turklāt paša voblera spēli aukla nekādi neietekmē.
   Mikrodžigs. Šai disciplīnai ir ļoti svarīga aukla. Auklai jābūt ļoti plānai, nodilumizturīgai, pinumam jābūt blīvam. Šogad es izvēlējos pārbaudītu vērtību Sunline Small Game PE #0.3 diametrā. Šī aukla sevi jau ir pierādījusi, viņai ir ļoti augsta nodilumizturība, liela auklas stiprība - pie šī diametra 2.9 kg. Iepriekšējo sezonu es ķēru ar Sunline Rock Fish PE, pēc
maniem novērojumiem, šī aukla mēdz daudz ātrāk nodilt un attiecīgi plīst, Small Game man daudz vairāk pārliecināja. Pārsvarā izmanto #0.4 izmēru, bet es tomēr dodu priekšroku #0.3 - vēl vieglāk ir copēt vējā, un māneklis nosacīti ātrāk grimst. Galvenās priekšrocības mazajiem diametriem, ir tas ka ir mazāks virsmas laukums auklai, līdz ar to gan vējainā laikā aukla nemet lielu buru, gan arī ūdenī daudz ātrāk grimst māneklis.
   Light jeb vieglais džigs. Varivas Avani Eging MAX Power PE #0.6. Nosaukums garš, bet aukla ir tā vērta. Pilnu sezonu neesmu viņu lietojis, bet iepriekšējā sezonā uz beigām biju uztinis uz spoles un pamēģinājis - ļoti patika. Pirmkārt atslēgas vārds ir Eging - Japāna šādi sauc dažādu kalmāru copi piekrastē. Šie galvkāji galvenokārt uzturas uz un starp dažādiem asiem akmeņiem, klintīm, līdz ar to tas nosaka kādai auklai jābūt - maksimāli nodilumizturīgai, un maksimāli jutīgai. Šī ir 8 dzīslu pītā aukla, ļoti apaļa, ar labu, blīvu pinumu. Tīri džigam vispār daudz labākas ir 8 dzīslu pītās, jo šīs
auklas dod pavisam citādu, daudz labāku jutību. Par cik ar vieglo džigu es operēju ar svariem no 6/7 gr līdz 10/11 gr, ir svarīgi lai varētu maksimāli tālu aizmest silikona mānekli, šīs aukla to dod. Protams, ir nepieciešams arī labs kāts, jo bez kāta aukla pati nelidos :) Ražotājs apgalvo ka aukla ir piesūcināta ar speciālu vielu, kas palielina auklas slīdāmību, iespējams, nestrīdos. Vēl, kas man patīk, ka uz auklas ir atzīmes, katrus 2 metrus, džigojot palīdz.
   Universālais kāts. Ir man šāds bruņojumā. Pārsvarā ar viņu izmantoju karotes, rotiņus, parastās gumijas tiek darbinātas. Sunline Cast Away PE #1.0. Jau otrā sezona, kad viņu izmantoju, iebildumu nav. Īstenībā šī ir tīri interesanta aukla no tehnoloģiskā viedokļa, jo viņa ir 8 dzīslu, bet 4 dzīslas ir PE
dzīslas, bet 4 ir mono dzīslas, un šīs abas tad ir sakausētas kopā. Rezultātā šī ir pītā aukla, kas tomēr nedaudz stiepjas. Tīram džigam šo auklu neiesaku izmantot, bet manām vajadzībām viņa lieliski noder. Aukla ir gluda, metiens sanāk tāls, turklāt dažreiz šī stiepšanās tieši palīdz līdakas copē - amortizē plēsoņas uzbrukumu un palīdz zivi izvilkt.

8 komentāri:

  1. Klau, Mārtiņ! Pirmkārt paldies par kārtējo saturīgo rakstu! Otrkārt tāds jautājums, tu saki tvičam liec #1,5 (16lb) - Sunline vai #1,5 (21,4lb) - Varivasam, ar kādu tad tu spini strādā ar šim auklām? Šoziem iegādājos sev spini heavy tvičam St Croix TBS71MHF, kuram ieteicamās auklas ir 8-12lb, sākotnēji taisījos pirkt arī Varivas Sea Bass Premium PE, tai pie #1,5 ir 24,8lb, bet nobijos, ka riņķi tomēr stipri bremzēs un paņēmu #1,2, kas tik un tā dikti pārsniedz ieteicamās auklas testu. Tad nu sanāk, ka jāņem 8 dzīslinieces (bet tvičam īsti nav labi), jo tām pie vienādiem diametriem ar 4x ir tomēr testi labāki, vai arī jāskata ļoti dārgas pītās, kas ir gan nodilumizturīgas, gan tievas, gan tur lielus svarus. Kā tev ir, vai auklas ir ieteicamajos diapazonos kātiem, vai tomēr pārsniedz tos? Un kā tas vispār ietekmē kopējo metienu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Atvainojos neliels labojums kātam ieteicamās auklas lb max ir 14.

      Dzēst
    2. Pirmkārt ko nozīmē tie auklu testi uz kāta? Tie nozīmē, ar kādām auklām, kāts vislabāk strādās, būs maksimāli tāls metiens, un piemēram, ja gadās zaceps, tad raujot viņu laukā ar kātu, aukla pārlīsīs, bet kāts izturēs. Resnākas auklas lietošana nozīmē to ka metiens bremzējas, nesanāk tik tāls. Šeit ir nianse, ka šī lieta ir īpaši svarīga tvičojot no krasta, no laivas super tāla metiena nozīme mazinās. Pašam ir vairāki tviča kāti - mailēm līdz 9 cm Major Craft Rizer 4-17 gr, 11 cm mailēm Lamiglas Excel viendaļīgs - līdz 17 gr, lielajām mailēm Tailwalk Demon ar multu līdz 28 grami. Lūk Rizer ir aukla ieteicama līdz 14lb, tam lieku Sunline - 16 lb, Excel un Demon tiek likta Varivas virsū. Lūk mazajām mailēm, kuras pamatā ir vieglas sver līdz 10 gramiem, tievāka aukla dos tālāko metienu, bet pēc manas pieredzes ja aukla ir par 2 libriem biezāka, īsti kritiski tas nav. Tam visam palīdz arī dažādas svara pārneses sistēmas, aerodinamiskas formas. Lielajām mailēm pirmkārt jau ir masa, ar visām pārneses sistēmām metiens sanāk gana tāls. Arī Tev ir jeņķu ražojuma kāts, šos kātus var pārslogot, viņi ir izturīgi, pieļauj atkāpes no normas, protams, saprāta robežās :) Tavam kātam auklas tests 14lb ir diezgan mazs, piemēram, Major kātiem 14lb ir medium light klases kātiem. MH kātiem parasti auklas tests ir ap 20lb. Kaut gan ražotājs šo kātu liek kā Power Spin...

      Dzēst
  2. Skaidrs, paldies! Nu ja saki kritiski nav, tad ir ok, būšu mēģināt praktiskajā copē, līdz šim par to nebiju aizdomājies, bet līdz šim arī inventārs bija prastāks :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paskaties kā būs reāli copē, domāju ka slikti nebūs :)) Nu jā, kad inventārs paliek nedaudz labāks, tad tā jušana ir cita :)

      Dzēst
  3. Sveiks, Mārtiņ! Kur iespējams iegādāties auklu Varivas Avani Eging MAX Power PE #0.6 ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Šo auklu es dabūju pēc speciāla pasūtījuma. Lieta tāda ka šī aukla nedaudz atšķirās no citām 8 dzīslenēm. Viņa ir daudz gludāka, tai pat laikā viņai ir neliela atmiņa. Katrā ziņā vislielākā Varivas auklu izvēle ir Avotu ielas 17 veikalā Jig.lv. Tur ir plaša 8-dzīslu auklu izvēle, noteikti kāda Tev iepatiksies :)

      Dzēst