Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

ceturtdiena, 2015. gada 9. jūlijs

WFT - jauna superaukla?

   Pārsvarā mēs zinām trīs veidu auklas - monofilās, pītās un fluorokarbonu. Vienmēr ir bijuši mēģinājumi izveidot auklu, kurai būtu liela izturība, augsta nodilumizturība, turklāt aukla būtu maksimāli gluda, līdz ar ko metiena attālums būtu gana liels. Skaidrs ka augstāk minētajām auklām, katrai ir savi plusi un mīnusi. Šis nelielais posts būs veltīts auklai, ko man atveda no šī gada EFTTEX izstādes Polijā.
   Šī aukla principā ir sava veida hibrīds, sakausējums. Jau labu laiku iepriekš, pasaule iepazina tādu auklu kā Berkley Nanofil. Jāsaka ka ideja šai auklai bija laba, bet reālais izstrādājums bieži vien
prasīja uzlabojumus. Šī aukla bija sava veida pītā aukla, kurai smalkie pinumi bija sakausēti kopā monolītā. Līdz ar ko auklas virsma sanāca izteikti gluda, un auklai bija liels izturības tests. Šīs sakausētās auklas, principā ir sava veida inovācija, kurai šobrīd rodas dažādas modifikācijas, kas cenšas novērst iepriekšējo izstrādājumu kļūdas. Manā rīcībā ir Vācu firmas WFT aukla, kas saucās Gliss. Principā šis zīmols mūsu pusē nav labi zināms, es pat teiktu ka reti kurš copmanis zin šādu zīmolu. Tomēr uzņēmums ražo daudz mono auklas, kā arī pītās. Gliss ir pilnīgi jauna aukla šim zīmolam. Pamatā ir izmantots materiāls, kas ir nosaukts par monotex. Skaidrs ka ar nosaukumu tiek vilkta paralēle starp mono auklu. Apskatoties iepakojumu, varam izlasīt, ka konkrētā aukla ir 0.14 mm diametrā, ar testu - 8 kg. Salīdzinoši liela izturība. Tāpat varam izlasīt, ka auklai ir spējīga uz ļoti tāliem metieniem, auklai nepiemīt atmiņa un viņa ir izturīga pret berzi. Pati aukla, paņemot to rokās, var just ka ir ļoti gluda, slidīga. Principā rodas jau zināmas sajūtas, kā turot rokā Nanofil. Pinumus nevar just, kas ir loģiski. Aukla ir elektrodzeltenā krāsā, kas man personīgi ļoti patīk.
   Tagad tīri praktiskā puse. Uzreiz gribu teikt ka esmu mēģinājis lietot Nanofil dažādos copes veidos, bet īsti nevarēju viņam atrast pielietojumu, kas man liktos piemērots. Turklāt bija daudz mīnusi šai auklai. Ar WFT arī viss nav tik vienkārši. Man bija 75 metru spolītē, tā ka tinu apakšā bekingu. Spoli izmantoju testam Daiwa Certate 2506. Copes veids - džigs Lielupē. Pirmā pozitīvā lieta - metiena attālums. Kā solīts aukla ir ļoti gluda un slidīga, par ko liecina arī nosaukums Gliss. Metiens tiešām sanāk tāls nekādu iebildumu. Principā ja salīdzina ar kādu no 8-dzīslu pītajām auklām, tad ar Gliss tas būs tālāks, pie vienādiem apstākļiem. Tīri informatīvi aukla ir ļoti laba. Visu var lieliski just, nodod labi katru sitienu. Turklāt ja atceramies, tad parastās pītās auklas nedaudz stiepjas - apmēram 3%. Šī te, dēļ ražošanas tehnoloģijas, es domāju ka nestiepjas nemaz. Un ja godīgi tad šie ir arī vienīgie plusi
konkrētai auklai. Norādītais diametrs, principā varētu teikt ka atbilst, bet norādītais tests drīzāk ne. Ja ir ideāli apstākļi, nav nekādi mezgli tad iespējams, bet parastā copē - diez vai. Nākošā problēma - nodilumizturība. Principā tāpat kā Nanofil, ar Gliss ļoti ātri spurojas un rīvējas. Pret asajiem gliemežvākiem aukla nav izturīga. Diezgan bieži nācās pārsiet sistēmu, jo vajadzēja griezt auklas galu nost. Izturība mezglā nav tā sliktākā. Atceros ka Nanofil gadījumā, ražotājs bija rekomendējis speciālu mezglu. Gliss gadījumā uz iepakojuma ir attēloti mezglu varianti, bet tie ir paši parastākie mezgli. Principā ja smalkāk ieskatās, tad var manīt pēc metienu sērijas, un lielākas noslodzes, ka mezgla vieta sāk grauzt sevi. Šai auklai noteikti ir atmiņa. Es negribētu teikt ka viņa ir tik ļoti stīva, kā dažas labas Japāņu egi copei domātās auklas, bet tomēr, parastā pītā ir mīkstāka. Vēl man šī aukla pāris reizes sasgriezās. Spoles vaina tā noteikti nav. Iespējams ka šāda īpašība piemīt šim monitex materiālam.
   Rezumējums ir vienkāršs - joprojām nevaru atrast pielietojumu šāda tipa auklām. Turklāt tādu pielietojumu, lai jau ierastās auklas nebūtu pārākas. Metiena attālums Gliss pagaidām ir lielākais pluss. Skatīsimies, kas notiks tālāk. Domāju ka šāda tehnoloģiskā tipa auklas tiks pilnveidotas, un noteikti tuvākā laikā, mēs ieraudzīsim jau jaunu materiālu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru