Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

otrdiena, 2014. gada 30. septembris

Latvijas Čempionāts spiningošanas divcīņā 2014

   Šo varētu nosaukt par tādu mazo Latvijas Čempionātu. Principā viņam ir ļoti demokrātisks formāts - piedalās komandas, katrā komandā divas ekipāžas. Tiesneši nav, un ieskaitē tiek ņemts vērā noķertais loms, makšķerēšanas noteikumu robežās - 5 līdakas katram, vai 5 kg asaru katram sportistam. Bet ir vēl otra disciplīna - kastings. Runājot vienkāršiem vārdiem - svariņa mērķī mešana ar spiningu. Ļoti interesanta lieta, kas principā ir arī gana laba izklaide, ar ko nodarboties brīvā brīdī. Bet par visu pēc kārtas.
   Kādus 4 gadus atpakaļ es jau vienreiz piedalījos šādos mačos, toreiz komanda izcīnīja bronzas medaļu. Pēc tam sekoja lielais Latvijas čempis, un šajā nepiedalījos. Šogad nolēmām startēt. Komandu nokomplektējām nedaudz savādāku kā startējam lielajā čempī, bet kodols palika nemainīgs. Mači notiek tikai vienu dienu - 6 stundas spiningošana, pēc tam kastings. Tad nu sestdien posāmies ceļā uz Babīti, lai jau varētu izlūkot vietas. Pirmkārt apskatoties prognozes, secināju ka pirmkārt būs ļoti stiprs vējš - apmēram 12-14 m/s, kas priekš Babītes ezera ir diezgan nāvējoši. Turklāt vēl rietumu vējš... Nolemjam startēt ar Dulkan piepūšamo laivu - gan drošāk, gan pašiem ērtāk. Lietu īsti nesola, toties spriežot pēc vēja, ezerā vajadzētu pacelties līmenim. Un tā arī ir. Ja
Uzvarētāji komandu vērtējumā.
Foto - Jānis Stikuts
salīdzina ar līmeni pirms kādām pāris dienām, tad šoreiz ir gana daudz ūdens. Pat tik daudz lai pamēģinātu kādus nedaudz dziļākus mānekļus. Jāsaka ka sestdiena, izlūkošanas diena, mums neiedvesa daudz cerību. No līdakām ne smakas ezerā, nevarējām dabūt pat copi. Turklāt paši dēļ savas "gudrības" dabūjām apmēram 2 stundas airēt ārā no ezera. Elektromotors vienkārši atteicās stumt uz priekšu dulkanu. Bet tas tā sīkumi. Nolēmām piestrādāt pie Spuņciema kanāla. Pēc pāris vietu izpētes bija skaidrs ka mačos pārsvarā dzīvosimies pa šo kanālu. Bijām atraduši dažas smukas krasta kantes, kur dzīvojās neslikts asarītis, turklāt arī bija zināma līdaku aktivitāte.
   Nākošajā rīta, mums pievienojās kolēģi. Fiksi sariktējām visus peldlīdzekļus, jo viņi arī bija devuši priekšroku Bush laivai, nevis bāzes nomas laivām, un bijām gatavi. Maza instruktāža no Jāņa Stikuta puses un aidā ezerā iekšā. Mūsu otra ekipāža devās uz ezeru ķert līdakas. Mēs, pieturamies savai
Kolēģis, Exclusive un smuks 300 gramu asaris
taktikai un paliekam kanālā. Jau pašā pirmajā vietā par sevi dod zināt asaris. Gadās gan lielāki, gan mazāki eksemplāri. Bet tomēr zivs nav pastāvīga - ātri asaris pazūd. Līdz ar ko dodamies tālāk. Principā mainījām vietas gana daudz, bet bija vietas kur vairāk varēja salasīt asari, bija vietas, kur nevedās cope. Finālā mums spainis pildījās gana labā ātrumā. Kopumā skatoties lielākie asari bija ap 300 gramu svarā, mazākie, kas to lai zina :) Vienu brīdi asaris ņēma katrā metienā, tā ka bija ko pasvīst. Ap pusdienu sāka parādīties vakardienas vējš - kanālā jau varēja just ļoti spēcīgas vēja brāzmas, tā ka ezerā viss bija vēl stiprāk. Izlaižot dažādus sīkumus varu teikt ka finišējot noskaidrojās, ka kolēģiem ir divas līdakas - 2.2 kg svarā, un vēl bijuši zemmēri, mums ar kolēģi asari - spainis 6.3 kg svarā. Jāsaka ka pie loma nodošanas, mēs godīgi pateicām, lai visu lomu dala uz diviem, tāpēc ka atsevišķi zivis nelikām. Toties citi pārstāvji acīmredzot nolēma taisīt vienu vai otru par čempionu, jo zivju daudzuma atšķirība starp vienā laivā esošiem copmaņiem bija gana liela. Bet te jau katrs pats izvēlas kā rīkoties, godīgi vai ne tik ļoti. Finālā pēc svēršanas esam līderos, kā komanda. Par to jau prieks. Tagad priekšā kastings.
   Kastings ir mērķī mešana izmantojot spiningu, kura auklas galā ir piesiets plastmasas svariņš 7.5 gramu svarā. Mešana notiek tā saucamajā Ārenberga mērķī - aplī, kas ir sadalīts sektoros, attiecīgi jo
Kastinga svariņš - 7.5 grami
tuvāk centram, jo lielāks punktu skaits. Pats centrs ir 10 punkti. Metienus veic piecās dažādās tehnikās, no dažādiem attālumiem. Svārsta metiens no 10 metriem. Metiens no labās puses no 12 metriem. Metiens no kreisās puses no 14 metriem. Metiens aiz galvas no 16 metriem, un izvēlēs metiens no 18 metriem. Katrs metiens tiek veikts divas reizes, rezultātā maksimālais ir 100 punkti. Principā kastings ļoti daudz ko ietekmē, jo 100 punkti atbilst 5 kg zivju, līdz ar ko situāciju var kardināli mainīt. Rezumējot komanda kopumā ieguva no 50-86 punktiem. Pie tam 86 punkti bija augstākais rezultāts šoreiz.
   Nu lūk un finālā, individuālā vērtējumā bronzu ieguva mans pārinieks. Bet pašu galveno - komandas uzvaru izcīnijām mēs kopā - Jig.lv komanda! Par ko, protams, ir neviltots prieks.
   Rezumējot par pašiem mačiem, noteikti iesaku nākošgad pieteikties vēl jaunas komandas un piedalīties. Šis ir ļoti interesants pasākums, turklāt ir gana demokrātiski nosacījumi - kaut vai tas ka dalības maksa ir 30 EUR no komandas, kurā pat ir iekļautas laivas!
   Pāris vārdus par izmantoto inventāru. Pirms treniņa bijām nolēmuši pamatā ezerā tvičot izmantojot seklās iegrimes voblerus, džerkot, kā arī strādāt ar dažādām gumijām. Rezultātā mēs principā tikai mikrodžigojām. Inventāru šoreiz izvēlējos no Favorite zīmola kātiem. Tvičam ņēmu Favorite Varita - VRT-702M ar testu 7-21 grams un VRT-662ML ar testu 5-16 grami. Lieliski tviča spiningi, par ko jau biju pārliecinājies agrāk. Man personīgi labāk patīk 7 pēdu jeb 2.13 m garums. Spiningi ir ar moderate fast akciju, kas ļauj ļoti labi izspēlēt voblerus. 662ML spiningu izvēlējās kolēģis tvičam.
Synapse
Otrs tviča instruments man bija labi zināmā Synapse. Šis bija viens no pirmajiem Favorite modeļiem. Jāsaka ka sākumā Synapse bija veidota kā džiga spinings, bet šobrīd ir pieejama speciālā Synapse Twiching Special sērija. Šie spiningi atšķirās ar savu blankas uzbūvi. Viņi ir nedaudz stingrāki, tai pat laikā ļoti viegli un informatīvi. Es izvēlējos SYST-702ML, ar testu 4-16 grami. Principā man šis spinings ļoti patīk. Es viņu droši lieku vienā plauktā ar sava veida tviča leģendu Major Craft Rizer. Kā zinādami paņēmām arī mikrodžiga spiningus. Izvēlējāmies no Exclusive sērijas garākus modeļus - EXS-792UL-T un EXS-832L-T. Principā pirmajam spiningam tests ir līdz 8 gramiem, turklāt šis ir tubular modelis. Konkrēti par šo kātu biju jau rakstījis iespaidus, postā par copi Daugavā. Principā šoreiz vēlreiz apstiprinājās tas ka spinings ir ļoti jutīgs,
Spiningam ir atvieglotie Fuji titāna gredzeni.
Turklāt spininga svars 93 grami ir ļoti mazs
Karbona spoles turētāja noformējums
tāds pats kā Evergreen Poseidon spiningam.
turklāt pateicoties blankai, un garumam lieliski notur zivi. Principā tikai pāris asari tika brīvībā. Otrs, garākais modelis, lieliski tika galā ar pavadiņu sistēmām. Lai arī ar lielāku testu, bet vienalga spiningam ir ļoti laba akcija, laba uzbūve. Principā par šiem abiem maz komentāru. Un priekš pašas svarīgākās lietas - kastinga, izvēlējos Jig Gun sērijas kātu - JGN-682MH. Medium heavy tviča spinings, ar atbilstošu garumu katingam. Bet ne tikai kastingam. Iepriekš jau biju strādājis ar šo kātu, lielām mailēm, vai mailēm ar dziļāku iegrimi viņš ir ļoti labs. Tiesa gan man vairāk prasās spinings ar multiplikatora spoli. Pārējais ātrumā pārskrienot
spoles izmantojām Daiwa - Luvias 2004 mikrodžigam, Certate 2508PE tvičam, Certate 2510 bija Varita tviča kātam. Auklas Varivas - Avani Light Game PE mikrodžigam un Avani Sea Bass PE tvičam. Mikrodžigoju es ar volframu, mānekļus principā izmantoju tvisterus - Bait Breath Micro Grub 1 un 2 collu izmērā.
   Tāds lūk bija čempionāts, tā ka ceru ka nākošgad šajā pasākumā tiksimies jau krietni vien lielākā pulkā!

Exclusive

Erganomisks spoles turētājs, titāna atveiglotie gredzeni.
Īsāk sakot lielisks mikrodžiga spinings, gan copei no krasta, gan no laivas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru