Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

sestdiena, 2016. gada 23. janvāris

2015. gads II daļa

   Otrā daļa ir klāt :) Šajā reizē daži komentāri par spolēm, kā arī par auklām. Pirmkārt spoles. Pagājušajā gadā parādījās dažu sēriju jaunie modeļi. Tie, protams, tika gaidīti un arī es ar nepacietību gaidīju kad varēšu viņus notestēt.
   Pirmkārt, mana mīļā Daiwa. Konkrēti Exist jaunā paaudze. Šobrīd esmu ticis jau pie diviem dažādiem Exist - 2506PE-H un 2510R PE-H. Faktiski Exist ir spoļu flgmanis, tieši no Daiwa zīmola,
Daiwa Exist
līdz ar ko šajos modeļos tiek ieliktas tikai vislabākās, un jaunākās izstrādes. 15 gada modelis ir ticis pie jauna, eleganti melna izskata. Faktiski līdzīgā kā 16 gada Certate, kas arī ir nesen prezentēta. No tehnoloģiskām lietām klāt ir nākusi jaunā ATD bremžu sistēma, kas varu teikt, ir ļoti precīzi regulējama, ļoti jutīga. Faktiski viņa ir vēl par kapeiciņu precīzāka par iepriekšējās paaudzes UTD. Tāpat šajā Exist modelī ir pilns klāsts ar Mag Sealed gultņiem, kā arī slēgtām iekšām. Tāpat ir jauni modeļi tieši izmēru un specifikācijas ziņā. Tagad ir pieejams 2003C jeb compact modelis, foreļu copei. Šim modelim ir 1000 izmēra korpuss, bet 2000 izmēra rotors ar auklas kaseti. Tāpat ir trīs modeļi ar abreviatūru F, kas ir domātas fluorokarbona auklām. Daiwa šīs spoles iedala pie basu copes, bet faktiski 2003F-H modeli var ļoti labi izmantot forelēm. Tīri no pašas lietošanas ziņas, neko sliktu nevaru pateikt. Exist ir, bija un būs lieliska spole, turklāt šajā cenu kategorijā viņa nemaz nedrīkst būt savādāka. Ja ir vajadzība un iespēja iegādāties Exist silti iesaku!
   Pagājušajā gadā parādījās jaunās paaudzes Luvias. Spole parādījās uz rudens sākumu, pēc Exist prezentācijas. Faktiski lielākais jaunums ir ATD bremzes pielietošana arī šajā modelī. Faktiski šī
Daiwa Luvias
bremze ir lielākā inovācija, ko nu jau šobrīd Daiwa implementē visos savos modeļos, arī jaunajā 16 gada Certate. Luvias ir ieguvis metāliski pelēcīgi-zilganu nokrāsu. Faktiski light copei Luvias joprojām ir viena no labākajām izvēlēm. Spole ir viegla, ļoti labi tin plānās pītās auklas. Pateicoties atjaunotajai bremzei, lieliski var veikt regulēšanu. Kā jau minēju ATD bremze faktiski ir vienīgais atjauninājums spolē. 
   Shimano frontē lielākais jaunums ir atjaunotais Twin Power modelis. Pašam Twin Power ir bijis ļoti daudz gadus atpakaļ, vēl FB modelis. Atceros ka tā spole bija vienkārši lieliska visās smagajās disciplīnās. Ja ievēroja daudz maz saudzīgu attieksmi, un nesa spoli uz apkopēm, tad faktiski nenokaujams verķis. Jauno Twin Power dabūju uz testu oktobrī. Modelis, kas man bija ticis testam - C3000 japāņu versija. Tehnoloģiju ziņā spole ir tikusi pie Hagane vieglmetāla korpusa, X-ship uzlabotās versijas, C14+ atvieglotajām detaļām, kā arī SA-RB pretkorozijas gultņiem un AR-C vieglās auklas kasetes. Jāsaka ka dizains ir stipri savādāks, domāju ka šī dizaina līnija tiks ieturēta jaunajām Shimano spoļu paaudzēm. Kā nekā Stella un Stradic arī ieturēta šajās dizaina līnijās. Jauda nekur nav zudusi. Spole ir ļoti izturīga, ar pamatīgām iekšām. Izmantoju viņu Daugavā, smagajam džigam. Pie lieliem svariem nav ne mazākās pazīmes, ka kaut ko spole nevarētu izdarīt. Tai pašā laikā Twin
Shimano Twin Power
Power nav tik ļoti smags. Salāgojot spoli ar attiecīgu spiningu, ir labs balanss un roka nemaz nenogurst visu dienu strādājot. Manā skatījumā joprojām lieliska spole, ne tikai spēka lietām!
   Jaunais Stradic modelis. Arī šis ir ticis pie atjauninājuma. Spolei ir Hagane korpuss, un šī paša materiāla iekšas, jeb lielais zobrats. Tāpat ir palikusi X-Ship tehnoloģija, kas faktiski ir viena no trim pamat tehnoloģijām kuras Shimano izmanto savās spolēs. No Stradic biju ticis pie C2000HGS modeļa. Spole faktiski ir kompaktā, faktiski mikrodžigam vai vieglajam džigam. Turklāt vēl ar ātro pārnesumu, kas nepavisam nav slikti. Salīdzinot ar iepriekšējo Stradic man likās ka spolei ir parādījusies vēl mīkstāka un plūdenāka gaita. Spole lieliski klāj plānās auklas, metiena attālumi ir labi. Par uzticamību man grūti teikt, zinu ka šīs spoles īpašnieks ir veicis pirmo apkopi pēc nepilnas sezonas, un šobrīd gaida jau nākošo, tuvojošos sezonu. Ja spoli izmantos tām lietām, kam viņa ir paredzēta nedomāju ka kaut kas notiks slikts - Stradic kalpos godam :)
   Tagad nedaudz negatīva atsauksme. Vasarā tiku pie Ryobi Zauber spoles. Iedeva man viņu tīri testam uz apmēram mēnesi. Faktiski no Ryobi spolēm, kas tirgojas Latvijas copes bodēs, Zauber skaitās top modelis, kura cena faktiski ir ap un pāri 100 EUR. Saprotams, ka šī spole nu pat jau pārsniedz nosacīto budžeta klasi un ir vienā cenu līmenī ar Exage. Izvēlējos 3000 izmēru ar domu par vidējo džigu un pamēģināt tvičot lielās mailes. Spolei pēc raksturlielumiem ir 8 +1 gultņi, ar titāna nitrīdu pārklāts auklas uztinēj rullītis, un lociņš, kam būtu jāsekmē labāka auklas uzklāšana. Sāku spoli lietot tieši uz tviču. Jāsaka ka aukla klājās labi, metieni arī netika norauti, jo
Shimano Stradic
auklas kasetei borti ir labi. Kādas 4-5 copes viss bija jauki. Pēc tam sākās īstie prieki. Spolei sāka parādīties mežonīga vibrācija. Faktiski sajūta bija tāda ka es ķertu ar 100-gadīgu spoli. Brīžam bija grūti griezt rokturi. Reāli tests man beidzās pēc 2.5 nedēļām, jo spoli atdevu atpakaļ ar laimes vēlējumiem :) Papētot internetā atsauksmes, esmu atradis gana daudz man līdzīgas situācijas. Tiesa ir tikpat daudz pozitīvas atsauksmes par n-to gadu lietošanu bez problēmām. Priekš sevis esmu nosecinājis ka visticamāk šīm spolēm iezogas ražošanas brāķis, kas izpaužas tieši zobratos. Faktiski tāda kā laimes spēle - būs vai nebūs :) Es negribētu teikt ka nevajag tagad pirkt Ryobi, bet nu mēdz šim modelim gadīties šādas nepatīkamas lietas.
   Ja skatāmies multiplikatoru virzienā tad jāsaka ka nekādus īpaši jaunus modeļu pagājušajā gadā
Daiwa T-3 SV
netestēju. Biju ticis pie Megabass FX68, kas faktiski ir  Daiwa T-3 SV multa nedaudz pārveidota versija. Jāsaka, ka lai arī  FX68 is SV atvieglotā spole, bet šis mults viennozīmīgi ir domāts vairāk smagākiem svariem, respektīvi sākot no kādiem 17-18 gramiem līdz 40 droši. T-3 SV turpretī vairāk ir domāta vieglākiem - sākot no gramiem 9-10 līdz pat 35. Es vairāk par 35 gramiem neesmu ar viņu strādājis. Tāpat biju uz pavisam īsu laiku ticis pie Deps multa DR-100ZX. Par šo jau biju rakstījis. Galvenā fīča - nav standarta bremzes. Mults ir paredzēts jaudīgiem spiningiem, turklāt gariem, jo faktiski visus zivs rāvienus amortizē tikai un vienīgi spinings. Jebkurā gadījumā modelis ir interesants, un savu pielietojumu tam noteikti var atrast.
   Shimano multu frontē es beidzot biju ticis pie Antares un Exsence multiem. Ja par Antares, kurš ir dārgākais Shimano multu saimē, man šaubas vispār nebija, tad par Exsence biju ļoti pārsteigts. Labā nozīmē. Mults priekš savas cenas ir pārsteidzoši labs. DC tālmešanas sistēma, bremzes kā arī pati auklas uztīšana ir tiešām lielisks komplekts. Faktiski ja skatāmies cenu diapazonu līdz 30'000 jenām, tad Exsence ir ļoti vērā ņemama.
   Tik tālu par spolēm. Tagad turpinām ar pavisam interesantu tēmu, auklas. Sāksim ar pītajām
Deps DR100-ZX
auklām. Jau kādu laiku tiek piedāvātas hibrīd auklas. Tās ir pītās auklas, kas ir pītas no diviem dažādiem materiāliem. Sunline Cast Away PE hibrīd aukla sevi jau ir pierādījusi kā gana laba. Šobrīd Sunline piedāvā budžeta variantu šādai auklai - Momentum 4x4 HG. Aukla ir pīta no četriem polietilēna jeb PE pavedieniem un četriem poliestera. Rezultātā iegūstam gludu un slidīgu auklu. Momentum ir spilgti dzeltenā, elektro krāsā, kas lieliski ir pamanāma copmanim. Metiena attālums ir labs, aukla viegli slīdz cauri gredzeniem. Vēl kas ir pozitīvi, aukla labi turas pretī dažādiem abrazīviem. Respektīvi ne tik ātri dilst. Ja skatāmies par pielietojumu, tad es šo vairāk ieteiktu tiem, kas tvičo ar pītajām auklām. Dēļ divu materiālu sakausējuma Momentum nedaudz vairāk amortizē, stiepjas, līdz ar ko vobleriem nenojauc to dabisko spēli. Tāpat kā Cast Away PE, šo auklu es uz džigu neizmantoju. Ļoti iepriecina auklas cena, kas ir faktiski budžeta līmenī. Aukla pieejama no PE 0.6 līdz 3 pēc japāņu klasifikācijas.
   Džigam es vairāk izmantoju citu salīdzinoši jaunu Sunline auklu - Super PE 8 Braid. Faktiski Super PE bija Sunline budžeta auklu sērija. Tagad šajā sērijā ir parādījusies jauna 8-dzīslu auklu PE 8 Braid. Faktiski šī ir viena no retajām 8-dzīslenēm, budžeta klasē, kas tiešām atbilst šo auklu standartiem.
Megabass FX68
Aukla ir ar gludu pinumu, slidena, apaļa. Metieni pat ar viegliem svariem sanāk tāli. Ļoti augsta jutība. Faktiski šos lielumus var salīdzināt ar citām dārgākām 8-dzīslenēm. Kas man nepatika šajā auklā - salīdzinoši ātri aukla rīvējās un plūksnojās. Salīdzinot ar citām 8-dzīslenēm, nedaudz par ātru. Bet tīri džigam, lielisks variants, ņemot vērā pieejamo cenu. Izmēru variācijas ir pieejamas no 0.8 līdz pat 3 pēc japāņu klasifikācijas.
   Nākamās auklas, ko testēju bija no labi zināma Japānas zīmola YGK. Jāsaka ka esmu lietojis šī zīmola auklas, daudzas sezonas ir pavadītas džigojot ar YGK. Testēju G-Soul X3 pīto auklu, 0.3 izmērā. Faktiski šī ir 3 dzīslu pīta aukla. Vai tas ir slikti, vai labi grūti spriest. No vienas puses dēļ trīs dzīslām palielinās auklas nodilumizturība, no otras - aukla nav tik ļoti apaļa, līdz ar ko nesanāk sevišķi tāls metiens. Turklāt noņemot vienu dzīslu var iegūt diezgan pievilcīgu cenu. Tīri vizuāli un uz tausti apskatot šo auklu, uzreiz varēju sazīmēt vismaz trīs dažādus citus
Sunline Momentum 4x4
zīmolus, zem kuriem šī aukla ir tikusi tirgota. Vislielākā līdzība bija ar vienu zem Daiwa zīmola tirgoto auklu. Tiesa gan ne cenas ziņā... Kā jau minēju ar viegliem svariem metiens ir vidēji tāls. Tomēr trūkst gluduma un slīdamības. Bet šī aukla stipri vien labāk tiek galā ar dažādiem gliemežvākiem un citiem auklu rīvētājiem. Starp citu ļoti labs ir iepakojums, kas ļauj viegli uztīt auklu uz spoles. Elektro dzeltenā krāsa ir labi redzama, tiesa viņa nav tik ļoti noturīga. Priekš mikrodžiga budžeta klases, aukla ir laba.
   Nākošā bija Super Jigman X4 aukla. Salīdzinoši klasiska četru dzīslu aukla. Es izvēlējos 0.5 izmēru pēc japāņu klasifikācijas. Šāds starp izmērs arī nav diezko bieži sastopams. Aukla ir slidena, gluda, pat salīdzinot ar dārgākām 4-dzīslu auklām. Turklāt krāsa ir multicolor, mainās ik pēc 10 metriem.
Šāds risinājums ir ļoti labs džigojot, lai varētu saprast cik metru attālumā ir kante vai kāda cita
Sunline Supe PE 8 Braid
interesanta zemūdens anomālija. 0.5 izmēru lietoju vieglajam džigam. Auklu nevar ierindot budžeta klases modeļos. Līdz ar ko mēģinot salīdzināt ar citām auklām, šeit parādās citas prasības. Negribu teikt ka aukla ir slikta, bet tomēr var atrast pa tādu pašu naudu nedaudz labākas auklas. Lielākā pretenzija, man bija pret auklas izturību mezglā un nodilumu. Mezgls salīdzinoši ātri plīsa un pārrīvējās. Bija vairāki gadījumi, kad māneklis tika zaudēts tīri dēļ mezgla izturības. Tāpat bija epizodes, kad aukla vienkārši tika pārrīvēta. Salīdzinoši plānāka 8-dzīslu aukla, kurai faktiski būtu jābūt arī mazāk izturīgai pret berzi, šo iztur. Iespējams ka man bija šāda pieredze, vai arī plānāki diametri nav tik ļoti izdevušies. Ir jau iepriekš bijušas auklas, kurām plānie diametri mēdz pieļaut kļūdas, bet biezākie - ir ļoti kvalitatīvi un labi. Katrā ziņā pozitīvās īpašības ir pietiekami daudz, lai auklu varētu pirkt.
   Pēdējā aukla, no mūsu pusē ne tik ļoti zināma zīmola - Yamatoyo. Konkrēti Famell PE Flash. Izmēru izvēlējos vieglajam džigam 0.6 PE. Pirmais, kas metās acīs ir auklas krāsa - spilgti oranža.
YGK un Yamatoyo auklas
Jāsaka ka krāsa ir lieliska. Aukla ir redzama, kā sliktos laikapstākļos, tā spožā saulē. Ļoti patīk šādas auklas. Pilnīgi brīvi var kontrolēt mānekli ūdenī. Iespējams ka pat labi ka šī nav multicolor aukla, jo šajā gadījumā samazinātos spilgtums. Šī ir 4-dzīslu aukla, ar labu, gludu pinumu. Vieglos svarus met ļoti labi. Aukla nav no lētajām. Bet šīs auklas iegāde atmaksājas. Džigojot bija ļoti laba jutība. Auklai nav atmiņas, turklāt PE Flash ir izturīga pret berzi. Pat uz asajiem gliemežu klājumiem, bija grūti viņu pārrīvēt. Šī ir ļoti laba alternatīva, ja gribam izmēģināt kādu citu zīmola produktu, bet nevarētu teikt ka Famell ar kaut ko ļoti izceltos.
   No fluorokarbona auklām pagājušajā sezonā, izmēģināju tikai vienu Sunline Super FC Sniper. Priekš sevis, šobrīd esmu atradis optimālu
fluorokarbonu gan tvičam, gan dropšotam. FC Sniper izvēlējos 16lb versiju, kas ir optimāla lielo maiļu tvičam. Tinu virsū uz Daiwa T-3 SV multam. Salīdzinoši mīksta aukla, ļoti labi tinas. Metieni sanāk līgani un pietiekami tāli. Faktiski kaut kas līdzīgs kā Seaguar InvizX. Bet jebkurā gadījumā Tatsu fluorokarbons paliek mans favorīts, Sniper ir uztīts uz rezerves kasetes.
   Lūk, otrās daļas fināls. Iepriekšējā sezona man bija gana ražīga tieši uz dažādām spolēm. Liels prieks ir skatīties ka inventārā viss attīstās un iet uz priekšu lieliem soļiem. Ar nepacietību gaidu ko jaunu šis gads nesīs!
   Nākošā daļa tiks veltīta dažādiem mānekļiem.

Yamatoyo auklai lieliska krāsa
Sunline Super FC Sniper

   

1 komentārs:

  1. Jaunajam Luvias ir papildus gultnis zem kasetes, bremze gan nekāda - tā pati vecā, nekā precīzāka tur nav, visparastākā šaiba, turklāt viena un viss, baigā kaka, kā ķīniešu spolei pa 5 eur. Jauno Exist neesmu jaucis, bet tur jābūt vairākām.

    AtbildētDzēst