Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

svētdiena, 2014. gada 12. oktobris

Mikrodžiggalvas

   Pārsvarā es mikrodžigojot izmantoju šarnīra savienojumu, respektīvi māneklī ir treilera āķis vai offset āķis, pie kura pieliek klāt ausaini jeb tautā saukto čeburašku. Šāda sistēma ir ļoti kustīga, retāk strēgst starp akmeņiem un citiem šķēršļiem, turklāt ja iestrēgst tad var vieglāk dabūt laukā. Bet ne vienmēr vajag izmantot šarnīru. Nedrīkst aizmirst par vecajām labajām džiggalvām, kuras arī ir mikrodžiga izmēros. Principā es uzmanību gribēju vērst uz vienām konkrētām, kuras sāku lietot nesen, bet kuras man ir iepatikušās.
  Pamatā ir dažādi veidu šo džiggalvu. Ja par svariem un āķa izmēru viss būtu skaidrs, tad ir dažas nianses kam es pievēršu uzmanību. Galvenā lieta ir cik labi māneklis turās uz paša āķa. Šeit gan ir vairākas nianses. Daudzus ēdamos silikonus ražo ļoti mīkstus. Pat pie mazākas asara copes,
Dažādas džiggalvas.
Manuprāt visveiksmīgākā fiksēšanas
konstrukcija ir tieši apakšējai galvai.
paraušanas māneklis tiek nostiepts nost no āķa. Tāpēc ir lietas ko var darīt šajā sakarā. Standarta svina atskabarga īsti nederēs, jo lielākoties traumēs pašu mānekli. Ir variants, kā attēlā redzams, ar ieskrūvējamu spirāli. Šī spirāle droši fiksē silikonu, tai pat laikā viņu nesaplēš. Oriģināli šo lietu izgudroja poļi. Lielām gumijām es izmantoju šīs džiggalvas, bet tomēr mikrodžiga mānekļiem vairāk ne. Un tad nāk radošais gars. Vēl ir izmantojami mazie silikona stopari, bet tos vairāk lieto offset āķu fiksēšanai. Var ņemt džiggalvas, kurām ir pliks āķis, kā attēlā esošās Owner Precision Jig, pēc tam pirkt mazos kembrikus vai termogumijas, un kausēt gabaliņus uz āķa, veidojot tādu kā skujiņu. Šī skujiņa
Pamatā priekš šiem mānekļiem lietoju
cieto džigāķi. 
lieliski fiksē mānekli un neļauj viņu noraut. Bet godīgi sakot ir nedaudz čakars. Es ļoti nopriecājos, kad ieraudzīju jau gatavas džiggalvas, ar šiem kembrikiem. Un lieki piebilst ka man viņas ļoti patīk, un šobrīd izmantoju tikai šīs te. Āķi viņām ir kvalitatīvi Owner, par to nav šaubu. Skujiņa ir laba notur mānekļus, neplēš. Tāpat arī soritments ir pietiekošs - gan āķu izmēri, gan gramāža. Iegādāties viņus var jig.lv veikalā Avotu ielā 17.
   Bet ne tikai ar džiggalvām var atrisināt nostiepšanas problēmu. Ir arī mānekļi, kas veidoti no ļoti elastīga materiāla, kas stiepjas. Līdz ar ko asaris viņus nevar tik viegli novilkt pat no plika āķa. Par piemēru varu minēt divus - Daiwa Tournament B-Leech - kas ir tārpa imitācija, 5.5 cm, un Megabass silikona mānekļi no Vios materiāla. Tiesa gan lai arī pēdējie stiepjās gana labi, bet vienalga mēdz slīdēt nost no āķa. Šajā ziņā Daiwa ir tiešām labs variants.
   Kur tad es lietoju mikrodžigā džigāķus? Pamatā ar dažādiem vēžveidīgiem mānkļiem. Ar mānekļiem kurus labāk izspēlēt, kad viņi atrodas uz grunts, vai tuvu tai. Turklāt ar cieto sakabi tiek fiksēts āķa stāvoklis, līdz ar ko uzlabojas copju realizācija.

Daiwa Tournament B-Leech ļooti labi stiepjas, un kā redzams nemaz  neslīd nost
no āķa, šajā gadījumā montēts ir uz parasta S-59 10 izmēra.

2 komentāri:

  1. Pagājušo sezonu 99% nomaucu ar "čeburakām". Šo sezon speciāli pārgāju tikai uz tradicionālājām jig galvām, lai vienk saprastu. Šobrīd secinājumi ir tādi, ka tā arī trupināšu, jo esmu manuprāt atradis ideālāko āķi mikrojigam. Gamakatsu JIG29, liekas, ka Fishbonā viņi ražo galvas ar šiem āķiem. Loti retos gadījumos ir nepieciešams šarnīrs nestandarta mānekļiem vai risinājumiem, bet parastaijem mānekliem manuprāt realizācija un lidojums ir krietni pārāks par šarnīru. Vēl liela problēma ir paši āķi - izvēle nav liela.
    Tie paši deficīti Owneri, kas ne tuvu nav ideāli manā skatījumā. Ja atrastu ko līdzīgu Gamakatsu Jig29 āķiem priekš šarnīra, tad vēl padomātu.

    Gumiju noturībā nesaskatu dižu problēmu, manuprāt pliks āķis bez vipendroniem ir pats reālākais variants, jo visi tie stiprinājumi, kā tu pats raksti ir vainu čakars, vai tikai lieki sadārdzina pasākumu. Nu nošļuka tā gumija, uzliec atpakaļ:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piekrītu daudzos punktos. Ar šiem Gamakatsu neesmu džigojis, bet man ir bijuši līdzīgas formas Eagle Claw. Lidojums, viennozīmīgi ir labāks ar cieto sakabi, realizācija - tomēr stridīgs jautājums. Izvēloties pareizas formas, izmēra āķi konkrētam silikonam, man nav bijušas lielas problēmas ar realizāciju. Izvēle - kā parasti veikalos ir kas ir, bet taisnības labad jāsaka ka sortiments palielinās, kas ir labi. Kaut vai Raivim, Decoy āķi, vai Gran āķi. Owner ne vienmēr ir tā labākā izvēle. Šobrīd esmu apstājies pie Gran treiler āķiem. Nedaudz labāka forma, kā Owner. Decoy ir labi treiler āķi. Tiesa cena nav maza, bet iesaku pamēģināt.
      Par noturību. Ir jau tā ka nošļuka, uzvelc un met tālāk Bet, paši zinām, kā ir citreiz, pietiek vienreiz asarim uzšaut, kad gumija nost. Un tad nākas vilkt laukā un mest pa jaunu. Šajā gadījumā fiksatori palīdz.
      Kopumā man patīk šarnīrs labāk. Daļēji noteikti tā ir mana pārliecība. Bet teiksim zandartu copē, šarnīrs man nepatīk - tur lietoju praktiski tikai cieto džigāķi - Gamakatsu ražojuma.

      Dzēst