Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

piektdiena, 2016. gada 29. jūlijs

Jaunumu kaleidoskops

Sen nebiju neko postojis par jaunumiem copes lauciņā. Attiecīgi - ir laiks šo lietu labot! Pirmkārt sāksim ar vobleriem. Ilgi gaidītais Jackall Rerange 130SP nu jau ir pieejams veikalu plauktos.  Pavasara izstādē, Viļņā bija iespēja aplūkot testa modeļus. Interesanta ir māneklī izmantotā tālmešanas sistēma. Volframa cilindrs, kuram ir fluorokarbona apvalks, metiena laikā pārvietojas, attiecīgi māneklis lido tālāk. Pateicoties apvalkam, cilindrs daudz vieglāk slīd mānekļa iekšpusē. Darba dziļums ir 1.5 metrs, lai gan ar plānāku pīto auklu, esmu iedzinis Rerange arī dziļāk. Krāsojumi parādās ar vien jauni, protams, neiztikt bez mūsu mīļā mat tiger. Par cik tuvojas rudens, tad Rerange lielo maiļu klasē bija gaidīts. Esmu jau ticis pie diviem man tīkamiem krāsojumiem, tagad redzēs ko līdakas par to teiks.
   Otrs gaidīts māneklis ir Megabass Kanata. Šī patiešām ir liela maile, un jāatzīmē, ka ne visi spiningi, ar ko esam pieraduši raustīt šādas klases mānekļus, tiks galā ar Kanata. Vobleris ir 160 mm garš, sver 30 gramus. Kanata ir peldoša. Galvenais pluss - māneklis ir salīdzinoši plāns. Ja skatāmies no virspuses tad Kanata tiešām nav diez ko bieza. Toties no sāniem, vobleris ir augsts, masīvs. Uz
rāvieniem Kanata veic labas kustības uz sāniem, kā arī māneklim piemīt rollings. Nemaz nerunājot par to cik lielu ūdens svārstību šāds vobleris dod. Māneklis lido salīdzinoši tālu. Pateicoties gan masai, gan arī tālmešanas sistēmai, ko īsteno trīs volframa lodītes iekšpusē. Spēcīgā sānu vējā, ir nelielas problēmas ar stabilitāti. Bet lielos vilcienos tas ļoti neietekmē lidojuma attālumu. Šobrīd ir pieejami 10 dažādi krāsojumi. Animācijas ziņā pagaidām man liekas vislabākā nepārtraukti rāvieni. Faktiski kā džerkbeitiem. Ūdenī Kanata nav liela pretestība, attiecīgi vobleris lieliski veic sānu kustības. Arī šis noteikti būs viens no rudens copes favorītiem.
   Jackall Chubby ir parādījies viens interesants krāsojums. Faktiski visiem zināmais sapalu kranks, nu ir kļuvis par basketbola bumbu. Speciāli
lietuviešiem veidotais krāsojums ir veltīts Olimpiskai basketbola izlasei. Lomu ziņā, šis Chubby jau ir paspējis savas zivis noķert.
   Silikona mānekļu frontē jāsāk ar Keitech. Faktiski ir parādījušās vēl vesela čupa jaunu krāsojumu, arī pieprasītais violetais. Šobrīd Keitech nospiedoši dominē, tieši krāsojumu un modeļu izmēru gammā. Faktiski zinot ka vēl būs jauni izmēri vecajiem modeļiem, drīz laikam kastēs būs tikai Keitech :) Modeļu ziņā pavisam drīz parādīsies Mad Wag Mini māneklis 2.5 un 3.5 collu izmērā. Faktiski ne liela daļa copmaņu izmanto Mad Wag tvisterus. Iemesli manuprāt, ir vairāki. Pirmkārt liela daļa baidās no izmēra - šobrīd tas ir 7 collas. Šāds māneklis lieliski strādā uz līdakām vai, piemēram, zandartiem. Tvisterim ir liela, masīva aste, rievots ķermenis. Lieliski pievilina plēsoņu. Otra lieta - krāsojumi. Tie ir pavisam maz, turklāt visi pamatā tumši, kas ne vienmēr ir vajadzīgi. Mini versijā, es ceru ka krāsu palete būs krietni vien plašāka. Lieki piebilsts ka
mazākās versijās Mad Wag būs lielisks gan zandartu medībām, gan ejot uz lielāku asari. Cik nopratu, tad Mad Wag Mini varam gaidīt veikalos tuvāk rudenim.
   FishUp ir izlaidis Flit modeļa lielo, 4 collu versiju. Jāsaka ka šis māneklis ir labi sevi parādījis, kā ķerot foreles, tā medījot asarus un zandartus. Lielais Flit noteikti būs labs gan uz dropšotu, gan atvadnoij pavadok, un protams, tāpat džigojot. Jāsaka ka 4 collu modelis nav palielināta 3 collu versija. Tā iemesla dēļ, ka Flit ir posmots ķermenis, mānekli nevarēja vienkārši palielināt. Tā vietā tika nedaudz savādāk modelēta posmu sistēma, tai pat laikā saglabājot mānekļa kustīgo ķermeni. Krāsojumi pieejami gana daudz, tai skaitā populārais violetais.
   Spiningu segmentā nupat jau ir sākusies Graphiteleader Silverado sērijas tirdzniecība. Šajā sērijā
pagaidām ir divi modeļi - GSIS-742ML ar testu 3-15 grami un GSIS-782M ar testu 5-20 grami. Silverado sērija ir veidota Kurodai jeb jūras plaužu ķeršanai. Spiningi ir veidoti no augstākās klases blankām - Quattro Graphite Cloth XX, kādas izmanto Prototype sērijas modeļos. Silverado pamatā ir domāti džiga tehnikām. Spiningiem ir jābūt ļoti jutīgiem, ar informatīvām spicēm. Ir izmantoti Fuji Torzite gredzeni, kas svara ziņā noteikti ir optimāli, bet laikam tomēr ne lietošanas ziņā... Jāpiebilst ka Silverado ir salīdzinoši viegli spiningi - svars 84 un 88 grami attiecīgi. Faktiski priekš vieglās-vidējās klases džiga, šiem noteikti ir jābūt labiem. Attiecīgi ceru ka pavisam drīz jau viens no Silverado būs manās rokās :)
   Spoļu lauciņā ir atbraukuši līdz veikalu plauktiem pirmie 2016. gada Stradic C14+ modeļi. Šajās
spolēs ir izmantota jau zināmā Hagane sakausējuma galvenie zobrati. Tāpat ir izstrādāts jauns rotors no Magnumlite sakausējuma. Šādā veidā rotors esot atvieglots par 14%. Turklāt ir nedaudz mainīta paša rotora forma, lai palielinātu izturību. Coreprotect sistēma nodrošina to lai ūdens un gruži neiekļūtu iekšā korpusā. Faktiski analogs Daiwa Mag Sealed.  Šīs sistēma jau tiek pielietota augstākas klases modeļiem. Modeļu gamma ir plaša no 2000 līdz 4000 modelim. Tiesa nav man informācijas kādus tieši modeļus piedāvās Eiropas tirgum. Meklējam veikalos!
   Auklu frontē varu izcelt divas Sunline auklas. Pirmā ir labi zināmā, rozā Small Game PE pītā aukla, ko daudzi ir iecienījuši tieši mikrodžigam, super viegliem mānekļiem. Tad lūk šogad Sunline ir prezentējis atjaunotu versiju šai auklai - Small Game PE-HG turklāt fantastiski plānā izmērā - 0.15. 2.5lb tests šai auklai ir maksimālais. Esmu ticis pie viena iepakojuma šīs auklas, un jāsaka ka viņa ir patiešām super plāna. Sunline distributora Krievijā, Mida, eksperts par šo auklu jau bija veidojis postu, minot ka dēļ auklas plānuma ir arī šādas tādas problēmas. Pirmkārt mezglu izvēle, jo aukla sienas vaļā ar daudziem mezgliem, tīri dēļ plānuma. Otrkārt ļoti daudz ir jātin virsū bekings, lai varētu pietīt pilnu auklas kaseti. Lai vai kā ja mērķis ir ķert foreles, tad šī varētu būt ļoti laba izvēle. Un noteikti mūsu
kaimiņzemēs, kur copmaņi aizraujas ar mormišingu vai nano džigu, ķerot mazās raudas un citas baltās zivis, Sunline lieti noderēs.
   Otra aukla ir Sunline X-Cast. Sadarbībā ar Krievijas sportistiem izstrādāta četrdzīslu aukla. Skaidrs ka šobrīd Latvijas tirgū šī aukla nav pieejama, līdz ar ko objektīvas atsauksmes iegūt ir grūti. Tiesa ņemot vērā krievu sportistu prasības, ļoti ceru ka šī aukla tiešām izrādīsies tik laba, cik to slavē. Testam esmu paņēmis 1.5 PE izmēru, ko tīšu virsū uz multiplikatora, ar domu par lielo maiļu tviču. Kas man ļoti patīk, tas ir auklas gludais pinums. Salīdzinot ar citām auklām X-Cast tiešām uz sajūtām ir ļoti gluds. Un oranžā krāsa man ļoti patīk. Vienlīdz labi redzama aukla kā saulainā laikā, tā arī tumšā.
   Nobeigumā viens interesants gadžets, kas pievērsa manu uzmanību. Pēc mezgla uzsiešanas nokniebt lieko auklu, vai teiksim vienkārši pārkniebt auklu liekas ka nav nekas sarežģīts. Ja lietojam
neilona (mono) vai fluorokarbona auklas tā arī ir. Nedaudz sarežģītāk ir ar pītajām auklām. Ne visas šķēres vai knaibles ir spējīgas labi nokniebt pīto auklu. Turklāt šobrīd auklas tiek pītas no dažādu materiālu pavedieniem attiecīgi ir grūti nogriezt pīto. Interneta dzīlēs es atradu Prox zīmola gadžetu - Heat Line cutter. Idejiski šis rīks izskatās ka flash atmiņas karte. Praktiski, ar pirkstu varam izbīdīt stiepli, kas tiek uzkarsēta, un šādā veidā aukla tiek nogriezta. Šis notiek momentā, tikko stieple tiek izbīdītā, tā uzreiz var nogriezt auklu. Šādā veidā ļoti kārtīgi un ātri var nogriezt visas auklas, visos diametros. Turklāt šī stieple arī nedaudz piekausē brīvo auklas galu, šādā veidā nekas nespurojas. Pie stieples ir LED lampiņa, lai šo procedūru varētu veikt arī vakarā. Šis gadžets tiek lādēts no USB porta, to var uzlādēt kaut vai no portatīvā datora. Uzlādes laiks ir 6 stundas, bet lietošanas laiks ir stipri vien ilgāks. Otrā pusē ir iestrādāta UV gaismas diode, kas noder gan lai sacietinātu UV līmi, ko var izmantot apģērbu vai brienambikšu labošanā, vai vienkārši lai redzētu kā māneklis izskatās UV gaismā. Faktiski šis ir
kārtējais ne sevišķi dārgais gadžets, kam noteikti ir vieta copmaņu arsenālā. Turklāt viņa cena nav ļoti dārga, bet dzīvi atvieglo :) Kaut vai atceramies pirms pāris gadiem Daiwa dzelteno mezglu sienamo. Šobrīd šis verķis ir ļoti labi iedzīvojies pie copmaņiem.
   Kā redzams arvien vairāk dažādi jaunumi tiek prezentēti, un parādās veikalu plauktos. Katrā ziņā man ir prieks par attīstību copes inventārā, un nevaru vien nociesties daudzus no šiem jaunumiem izmēģināt copes apstākļos.



Magnumlite rotors Stradic C14+ spolei
Coreprotect sistēma
Rerange jaunākie krāsojumi

Keitech jaunākie krāsojumi

2 komentāri:

  1. Par Jackall Rerange 130SP. Jūs esat palaidis garām vienu raksturlielumu; vai viņš ir kluss?

    Ar cieņu,
    Lācis Pūks

    AtbildētDzēst