Pārdomas par copi

Pārdomas par copi

ceturtdiena, 2016. gada 5. maijs

LČ spiningošanā no krasta, Pededze

Sporta copes disciplīnas ir ļoti aizraujošas, un azartiskas. Vienreiz piedaloties kādā no čempionātiem, sportists pats tiek noķerts uz āķa, un ir ļoti grūti pārtraukt savas sporta gaitas. Lai arī šogad nevaru piedalīties spiningošanas čempionātā no laivām, nolēmu startēt krasta spiningošanas disciplīnā, kas ir faktiski, foreļu spiningošanas čempionāts. Forele priekš manis nav jauna zivs. Foreles ķeru jau ilgu laiku, tiesa tikai un vienīgi relaksācijas nolūkos. Sporta disciplīna forelēs priekš manis ir jauna lieta. Jāsaka ka čempionāta formāts ir gana dinamisks turklāt prasa labu komandas un individuālo taktiku. Sagatavošanās darbi sākās jau pagājušajā gadā, jo šis ir komandas sporta veids, līdz ar ko bija nepieciešams savākt komandu, kopīgam startam. Jāsaka ka nemaz tas tik grūti nebija, un šobrīd esam četri sportisti, kas kopā cīnīsies cauri čempionātam. Protams, sākums nav viegls. Šeit noteikti jāsaka liels paldies, daudziem jau esošiem čempioniem, par padomu un palīdzēšanu dažādos momentos, dažādu problēmu atrisināšanā. Mūsu komandā ir divi sportisti, kuriem jau vairāki gadi aiz muguras foreļu čempī un divi - es un man pārinieks Aivars, pirmgadnieki. Kā jau visur arī šajā gadījumā mēs meklējām sponsorus, kas arī tika veiksmīgi atrasti. Līdz ar ko komandas nosaukums tapa skaidrs - FishUp Trout Team.
   Ļoti daudz laika tika veltīts inventāram, tā pielāgošanai krasta čempim. Esmu izgājis kādai čupai ar dažādiem spiningiem cauri, uzklausījis daudz padomus, ieteikumus, līdz ar ko man izkristalizējās
Treniņu alata
pārītis spiningu ar kuriem varēšu startēt. Jāsaka ka šobrīd man domas ir nedaudz mainījušās, tieši procesa gaitā, līdz ar ko vienu no šiem spiningiem mainīšu. Tātad startēju ar Graphiteleader Bellezza Correntia GLBCS-68UL-TW un kā rezerves variants - Yamaga Blanks Blue Current BLC-68II. Faktiski Bellezza jau kādu laiku bija redzama manos videomateriālos. Abi divi spiningi ir gana atšķirīgi, bet tomēr Bellezza man šobrīd patīk labāk. Yamaga plānoju mainīt, tīri dēļ tā ka gribu otru spiningu īsāku. Spoles jautājums sevišķas grūtības neradīja - izvēlējos Daiwa Presso 2025C, kā otra spole šobrīd ir Luvias 2004, bet arī šeit notiks maiņa, visticamāk uz Exist 2003C. Auklu jautājums arī nebija viegls. Ir ļoti liels piedāvājums dažādām auklām, no dažādiem materiāliem. Turklāt katrai no šīm auklām ir kāds savs pluss un arī negatīvās lietas. Es paliku tieši pie neilona auklas. Par konkrētu modeli bija ko domāt, bet beigās izvēlējāmies Yamatoyo Sight Edition neilonu, kurš ir 50 cm caurspīdīgā krāsā un 50 cm zaļā krāsā, 3.5lb. Aukla ir labi redzama, tai pat laikā ja ir uzmanīga zivs, tad sienot mānekli pie caurspīdīgā gala zivs drošāk izšķiras par uzbrukumu. Kas attiecas uz mānekļiem, tad šeit faktiski visvairāk papildinājumi skar tieši rotiņu arsenālu. Iepirkām gan Mario, gan Leona veidotos, tāpat netika smādēti japāņu Smith ARS un Niakis. Vobleru frontē liels skaits dažādu modeļu jau bija, bet atlasīt īstos, ko ņemt līdzi - tas nav vienkāršs process. Silikona ziņā nebija liels iespringums - FishUp ēdamās gumijas forelei patīk, tās arī izmantojam.
   Tagad nedaudz par pašu čempionātu. Formāts ir dinamisks, kas man patīk. Ir daudz un dažādas taktiskās kombinācijas iespējamas, bet arī daudz kas atkarājas no veiksmes. Kaut vai kā iekritīs izgājieni zonā. Jāsaka arī tas ka tā saucamo raneru palīdzība lieti noder, jo šādā veidā var daudz vieglāk saprast spēles laukumu, brīvos sektorus. Noteikti gribu atzīmēt to, ka mūsu foreļu čempī
startējošie sportisti ir ļoti augsta līmeņa. Es teiktu ka šeit ir ļoti sīva konkurence, un vājo praktiski nav. Slikts rezultāts pamatā ir vai nu dēļ taktiskām kļūdām, vai arī tīri dēļ paša kļūdām, neizdarības. Turklāt nedrīkst aizmirst ka mači notiek upē, un daba pati bieži vien visu noliek tā kā viņa grib. Faktiski pirmajā posmā tā arī notika. Mači notika Pededzē, netālu no Armanda mājām. Attiecīgi divas zonas bija izvietotas vairāk augštecē, un divas lejtecē, kādu gabalu nostāk no Armanda mājām. Pirms mačiem bija lijis lietus, pāris dienas. Upē ūdens bija ļoti strauji cēlies - faktiski gandrīz par metru. Straume spēcīga. Jāsaka ka upe bija pilnīgi savādāka, kā treniņos. Godīgi sakot šādā upē neesmu pieradis un neesmu sevišķi daudz copējis. Bet neko nevar darīt, ir jāķer tādos apstākļos kādi ir, jāpielāgojas. Pirmjā dienā ielozējos D zonā, kas ir pati zemāka, un varbūt ne tik perspektīva. Turklāt puse no zonas vēl atrodas stāvkrasta malā, krasts ir dubļains un slidens. Iepriekšējā dienā ielaistās strautenes stipri vien bija pasīvas, un pie šāda ūdens nepieradušas. Manā skatījumā ar to tad arī ir izskaidrojams vispār pirmās dienas salīdzinoši švakais sniegums visās zonās. Otrajā dienā jau līmenis pa nakti bija krities, kas ir labi. Pēc zivs uzvedības to arī varēja just - daudz labāks noskaņojums forelei! Es ielozējos C zonā, un tikai Juris no mūsu komandas, tika tai pašā A zonā, kur iepriekšējā dienā. C zona bija krietni vien man zināmāka. Zona ar straujāku augšējo daļu, nedaudz mierīgāku vidējo un atkal
Otrā treniņu alata
straujāku lejas daļu. Forele bija atsaucīgāka, it sevišķi pirmajā iegājienā. Ļoti daudz zivis turējās pie abiem krastiem. Bieži vien sanāca strādāt pie pretējā krasta. Jāsaka ka tūrē trāpijās arī lielāki lomi, kā, piemēram, Konstantīna Kaļesņikova skaistā varavīksnes forele, kas gan tā arī netika līdz kārotajai lapiņai, jo pie paša uztveramā nospruka. Man pašam otrā iegājiena laikā mistiskā veidā salūza uztveramais tīkliņš. Oglekļa rokturis ieplīsa, un galva veiksmīgi atdalījās. Bet nu cīņa ar to nebeidzās. Īsāk sakot sausais atlikums ir šāds. Tieši ar savu startu esmu ļoti neapmierināts. Īsti nevaru izskaidrot, kas notika, vai drīzāk nenotika, jo iespējas man bija, dabūt gana daudz zivis. It sevišķi pirmās dienas D zonā. Zivis cēlās līdzi māneklim, bet nemācēju viņas otreiz pierunāt. Kāpēc netika izmantotas iespējas, nemāku vēl teikt. Ir ko domāt un gatavoties nākošajam posmam. Bet kas attiecas uz komandu, tad manā skatījumā, nostartējām ļoti labi. Komandai 9. vieta. Individuāli Juris ir visaugstāk - 13 vieta (11 vieta Latvijas komandu vērtējumā), Aivars - 23 (19), Ģirts - 30 (24) un es 52 (38).
   Secinājumi pēc pirmā posma ir daudz. Daudz ir ko vēl darīt, strādāt, domāt. Daudz ir kur augt. Gatavojamies turpināt startēt, Vaidavas posms būs savādāks, upe savādāka.
Liels paldies organizatoriem, viss bija noorganizēts augstā līmenī, prieks ka valdīja sportisks gars, un veselīga sāncensība :)

P.s. Liels PALDIES Willow-MRK komandas dāmai, C sektorā, kura izlīdzēja ar izolācijas lenti uztveramā tīkliņa remontam!!! Visā steigā nepateicu uzreiz paldies :)

Dalībnieku kopbilde
D zona, pirmā diena
Komandu ieskaitē labākie
Individuāli labākie

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru